сряда, 29 ноември 2017 г.

Пълнозърнести питки с копър









             Тази година си имам трима ученика и ми е все по трудно да им правя разнообразна закуска.  След като Питките с овесени ядки и Пълнозърнестите содени хлебчета им са едни от любимите неща за хапване, тези  питки бяха  посрещнати с охота и свършиха бързо, бързо.



         източник: тук
      2 яйца
      1 ч.ч кисело мляко
      1 ч.ч олио
      1 ч.л сол
      1п. бакплувер
      1 ч.ч вода
      щипка копър
      пълнозърнесто брашно за меко нелепкаво  тесто ( на мен ми пое около 1 кг.



       за плънката:
        200 гр. извара
        50 гр. сирене
        1 щипка копър



         Отделете жълтъка на едното яйце за намазване на питките. Останалото яйце и белтъка смесете с киселото мляко и олиото. Разбъркайте. В една чаена чаша вода сложете солта и бакплувера. Добавете ги към млечната смес. Следва брашното на порции, до получаване на меко, нелепкаво тесто.
       От него късайте малки топки, колкото яйце. Разстелете с точилка или ръка и сложете по средта на всяка от плънката. Загърнете и притеснете краищата. Намажете с отделения жълтък и поръсете с ленено семе, сусам, овесени ядки. Наредете в тава, предварително покрита с хартия за печене и пъхнете в предварително загрята на 200* фурна. Печете до леко зачервяване на краищата.

1 коментар: