вторник, 23 декември 2014 г.

Трюфели с червено цвекло









източник: Модерен вкус
            1 ч.ч пюре цвекло 

            100гр тъмен шоколад

            60 г сметана

            настъргана кора от 1 портокал

            щипка сол
            2 супени лъжици мед


       Сложете цвеклото да се пече, обвито в домакинско фолио. Оставете да изстине и пюрирайте. Аз използвах 2 глави със средна големина. Ако искате може и да го настържете на ситно ренде.
       Разтопете шоколада със сметаната на водна баня и оставете да се охлади.  Смесете шоколадовата смес със цвеклото и разбъркайте, добавете меда, солта и кората на портокала.  След това се поставете в хладилника за няколко часа да стегне толкова, че да може да се работи с нея. С помощта на лъжица взимате малко от сместа и с ръце оформяте топче, което овалвате в какао, орехи, кокос. Аз направих розова захар, като към кристална захар добавих няколко капки сок от прясно цвекло. Разбърках и оставих да се изсуши. Недостатъка на захарта е, че хрупка, но не посмях да я смеля, исках да запазя розовия цвят.

4 коментара:

  1. Сигурна съм, че са чудесни!
    Весели празници, Таня!

    ОтговорИзтриване
  2. Е, такива бонбони не съм опитвала!:) Интересна работа. Изглеждат вкусно, красиви са и определено събудиха любопитството ми:). Весели празници, Таничка!

    ОтговорИзтриване
  3. Танче, и аз правих едни странни трюфели, ама твоите са много по-красиви!
    Прегръдки и светли празници ти желая!

    ОтговорИзтриване