събота, 16 март 2013 г.

Мекички със сода








             Отдавна не ги бях правила, може би от студентските ми години. Тази сутрин се чудих какво да приготвя на децата за закуска и се сетих за тях. Стават много бързо, а отгоре на това са и вкусни и пухкави.




             2ч.ч кисело мляко
         1ч.л. сода бикарбонат
         около 500гр. брашно
         1ч.л сол
         щипка захар
         олио за пържене

         Прибавяте содата към млякото и разбърквате. Изчаквате да шупне и слагате солта, захарта и брашното. Трябва да се получи лепкаво тесто. С намазнени ръце късате топчета и ги оформяте на топки. Оставяте тестото да почине 10 мин. и след това с ръце разтягате топчетата и пържите мекиците в силно сгорещено олио. Имайте предвид, че ако котлона ви е много силен, отвътре мекиците ще ви останат сурови. Поръсвате с пудра захар или ако искате със сладко, а защо не и със сирене.   

4 коментара:

  1. Една баба ме черпеше с такива като дете, и наистина са много вкусни! Обожавам ги, меки, вкусни, пухкавелки! Страхотни са и твоите! Прекрасни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи! Поздрави!

      Изтриване
  2. Таничка, не знаех, че може и със сода. Все си мислех, че се правят с мая. Благодаря за споделеното. Поздрави и весел празник утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма защо да ми благодариш! И на теб усмихнат ден и весел празник.

      Изтриване