четвъртък, 21 февруари 2013 г.

 

 

 

                        Кейк с моркови и маскарпоне



             Днес ви предлагам един изключително вкусен кейк. Освен това е и много ароматен. Ако не сте го пробвали, задължително си го направете, защото съм сигурна, че ще ви хареса. Рецептата съм адаптирала от блога на Роси- Кулинарен еликсир. Съчетанието на портокал, морков и канела се оказа изключително добро, а и аромата, който се носеше по време на печенето беше невероятен.






                
       4 яйца
       2 ч.ч ситно настъргани моркови
       1 портокал- кората и сока му
       1ч.ч захар
       100 мл. олио
       1 1/2ч.ч брашно
       1 к.ч. едро нарязани орехи
       1 бакпулвер
       1 ванилия
       2 к.л. канела
       1/2к.л индийско орехче
 
за глазурата:
      
        250гр. маскарпоне
        1 ванилия
        пудра захар на вкус
 
 
 
                Отделяте белтъците от жълтъците и разбивате белтъците с половината захар на сняг. В оделен съд разбивате жълтъците с останалата захар на гъст крем. Добавяте постепенно олиото и разбърквате до неговото поемане. Следват кората и сока на портокала, канелата, индийското орехче, ванилията, бакплувера и брашното. Пак разбърквате внимателно и добавяте морковите и орехите. Последни са белтъците, като пак се бърка внимателно, за да не спадне сместа. Ако ви се стори, че е малко по рядко от кексово тесто добавете още малко брашно. Печете на 180*С в предварително загрята фурна.
               След като изстине го намазвате с глазурата, която се приготвя по следният начин: разбивате маскарпонето с ванилията и пудрата захар и готово. Аз в случая е шприцовах и отгоре настъргах малко портокалови корички.



Няма коментари:

Публикуване на коментар